Verzorging van de Aussie

Vachtverzorging

De Aussie heeft een dubbele vacht. De dikke ondervacht die waterdicht heeft. Er is ook een bovenlaag. En dat betekent dat een Asutralian Shepherd erg veel haar heeft en ook nog eens erg veel verhaart.

Houd er maar rekening mee dat de Aussie het hele jaar door flink veel haren verliest. Aanvullend zijn er twee momenten in het jaar waarop Australian Shepherds nog meer haren verliezen. Je hond is dan in de rui en dit is meestal wanneer de wintertijd aanbreekt en wanneer de zomertijd aanbreekt. Tijdens de rui is het noodzakelijk om je hond te borstelen. Zo kun je de losse haren gemakkelijker uit zijn vacht krijgen. Wat ook een goede aanschaf kan zijn is een waterblazer, deze blaast alle losse haren uit de vacht. Dit scheelt een hoop borstel werk.

Omdat de Australian Shepherd lange haren en een dikke ondervacht heeft, kunnen de haren gemakkelijk vast blijven zitten in de vacht. Dit zorgt al snel voor irritaties, waardoor er hotspot kan ontstaan. Het is slim om je hond regelmatig te borstelen. In de periode van de rui kun je dit om de paar dagen doen.

Achter de oren is een plek wat snel in de klit gaat zitten, kam deze plekken regelmatig. Probeer te voorkomen dat er grote klitten ontstaan. Een bezoek aan de trimmer is ook geen overbodige luxe voor een Aussie in de rui, 2 x per jaar is ideaal (in het najaar en eind voorjaar).

Waterblazer

Wat ook handig kan zijn in de verzorging van de vacht is een waterblazer. Een waterblazer blaast alle losse haren uit de vacht, wat een hoop kam/borstel werk bespaart. Ook als de hond heeft gezwommen of door de modder gerold kan de waterblazer een uitkomst zijn. Voor dat de hond naar binnen gaat even blazen en het meeste vuil is eruit.

Wat ik zelf ook gebruik is een badjas voor de hond. Als de honden gezwommen hebben of het heeft geregend trek ik deze aan voor ze de auto ingaan, scheelt een hoop nattigheid.

Nagelverzorging

Als de Aussie op natuurlijke wijze zijn nagels slijt, dit doet hij door op harde ondergronden te lopen, is nagels knippen niet nodig. Alleen als de Aussie niet op harde ondergronden loopt dan is het noodzakelijk om zijn nagels te knippen, je kunt er ook voor kiezen om dit tijdens de trimbeurt bij de trimmer te laten doen. Met goed gereedschap kun je het ook zelf.

Gebitsverzorging

Eén van de meest voorkomende ongemakken voor uw hond zijn aandoeningen van het gebit. De verschijnselen worden vaak pas in een laat stadium opgemerkt. De gevolgen hiervan zijn ernstige tandvleesontsteking en verlies van kiezen en tanden. Ontstoken tandvlees is pijnlijk en de betrokken bacterien kunnen hart, lever en nieren beschadigen. Preventieve tandheelkundige zorg is voor uw huisdier minstens zo belangrijk als voor u.

Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de kiezen veroorzaken, dit heet tandplaque. Wanneer dit niet tijdig wordt verwijderd kan het uitharden tot tandsteen.

Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Dit is pijnlijk. Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot(!) waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen.

Bovendien kunnen de betrokken bacterien in de bloedbaan komen en zo ontstekingen in de hartkleppen, lever en nieren veroorzaken.

Je kunt er voor kiezen om de tanden te poetsen, met daarvoor speciale tandpasta voor honden. Je kunt ook de hond laten knagen/kauwen op verantwoorde snacks die het gebit schoonhouden. Dit zijn runderoren, konijnenoren met haar, bullepees dit is een greep uit een breed assortiment van wat er te krijgen is.